Läger mitt i byn

Läger mitt i byn 1999

Lägrets portal, välkommen in!

Den 14-18 juni 1999 förvandlades ”Gröningen” i Flyinge till en myllrande lägerplats. Idén att genomföra ett läger mitt i byn hade kommit upp på ett ledarläger mitt i vintern. Vi ville visa upp scouting för alla i byn och ge traktens barn en chans att prova på lägerliv på ett enkelt sätt.

Det var mycket att stå i innan det blev färdigt: polistillstånd, kontakt med kommunen, grannarna och mycket mer. I maj hade vi iallafall kommit så långt så att vi vågade lämna ut en inbjudan till alla Flyingeskolans elever i klass 1-6.

Lägrets portal, välkommen in!

Precis som på alla läger är det mycket att bygga upp i början. Här är redan många av tälten uppsatta och spisen är ”på gång”. Vi eftersträvade att göra så mycket som möjligt precis som på ett vanligt läger, men inne i intendenturtältet gömmer sig en och annan ovanlighet: På läger mitt i byn kan det vara lite kinkigt med matförvaringen, så vi var tvungna att ha både kyl och frys. Tur att det inte var så långt till närmaste el-uttag!

En efterlängtad kalldusch.

Mot slutet av veckan blev det väldigt varmt i stiltjen på Gröningen. Det gick åt massor av saft, och det var inte alltid lätt att hålla huvudet kallt. För att bota sura miner gjorde vi iordning en mycket scoutmässig pool. Ta bara ett par slanor, några lägerlådor och en rejäl presenning. Surra ihop på lämpligt sätt och fyll det hela med vatten.

Givetvis hjälpte alla till med både konstruerandet och att bära vatten i hinkar och baljor.

I början var det ingen som vågade hoppa i det kalla vattnet, men efter lite övertalning gick det som ni ser bra!

Skönt men kallt.

Mera dusch från hinken.

Relalalaxa syster, sakta ner på tempot...

Det är inte så lätt att bygga bubbelpool scoutmässigt, men vi lyckades faktiskt hålla igång den en liten stund! Hur det går till får ni lista ut själva (ni som har sett Eddie Murphy på bio vet hur han fick göra som barn 😉

Nilssons badflickor insvepta i varsitt badlakan.

Efter badet är det skönt att sitta en stund inlindad i ett rejält badlakan. Här är det döttrarna Nilsson som till slut kommit upp ur vattnet.

Gubbar och gummor av växtfärgat yllegarn

Hantverk hör också till på ett läger. Den här familjen tillverkade vi av yllegarn som vi själva färgat med björklöv, lök och vass.

Henrik spelar gitarr.

Sista kvällen hade vi som brukligt är ett ordentligt lägerbål. Det blev en mysig stund i gräset för barn och vuxna. Nilsson, Peter Brander och Calle Sjöström hjälptes åt att presentera programmet som innehåll sånger, spex och inte minst en rejäl dos barnasinne.

Peter och Lillebror spexar.

Lägret avslutades på lördagen med marknadsdag. Efter den kunde vi summera veckan och vi skäms inte för resultatet i form av ett par stycken nya scouter, artiklar i tre skånetidningar, ny kontakt med grannfamiljerna och ett ovanligt äventyr för alla deltagarna!

Om det inte är kul är det inte scouting